Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑ ΣΥΛΛΗΨΗ ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ: ΠΩΣ ΔΡΑ Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΟΤΑΝΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΓΙΑΤΡΟΣΟΦΙΑ

H αναπαραγωγική ικανότητα είναι ελλιπής και βαίνει αυξανόμενη σήμερα. Συνήθη αίτια στον άντρα είναι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων, η κακή ποιότητα σπέρματος, ανατομικά προβλήματα, ορμονικές ανισορροπίες, γενετικές ανωμαλίες και ψυχολογικοί παράγοντες. Συνήθη αίτια στην γυναίκα είναι η έλλειψη ωορρηξίας ή η κακή ποιότητα ωαρίων, οι συμφύσεις, η απόφραξη των σαλπίγγων, η ύπαρξη υπερβολικής ποσότητας προλακτίνης στο αίμα, η ενδομητρίωση (μια κατάσταση στην οποία τμήμα ιστού του ενδομητρίου που κανονικά ευρίσκεται στο εσωτερικό της μήτρας αναπτύσσεται έξω από τη μήτρα).
Παρά την έξαρση του προβλήματος της υπογονιμότητας σήμερα, τα προβλήματα της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας δεν είναι καινούρια και χρονολογούνται από την εποχή που εμφανίστηκε στον πλανήτη ο άνθρωπος. Προοδευτικά αναπτύχθηκαν θεραπευτικά βοτανικά συστήματα, η χρήση των οποίων έχει ιστορία χιλιάδων ετών συγκρινόμενα με τα χημικά φάρμακα της ιατρικής γυναικολογίας που έχουν ηλικία μόλις ολίγων δεκαετιών. Παραδοσιακές θεραπείες υπογονιμότητας άντεξαν στον χρόνο και χρησιμοποιούνται ευρέως σήμερα από τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα στην Κίνα Ινδία Αφρική Νότια Αμερική. Εντυπωσιάζει τον καλόπιστο ερευνητή όταν διαπιστώνει ότι αρκετά χρησιμοποιούμενα βότανα είναι ταυτόσημα σε κοινωνίες με εξαιρετικά μεγάλες πολιτισμικές διαφορές, ανύπαρκτο επίπεδο εμπορικών ανταλλαγών και διαφορετικά έθιμα.
Παρά την αποτυχημένη χρήση και το υψηλό κόστος των μοντέρνων χημικών φαρμάκων σε αρκετές περιπτώσεις υπογονιμότητας, οι φαρμακευτικές εταιρείες που κυρίως έχουν τα οικονομικά κονδύλια και διεξάγουν την πλειοψηφία των ερευνών που σχετίζονται με τα φάρμακα, αρνούνται να επενδύσουν κονδύλια για την διερεύνηση παραδοσιακών βοτανικών φαρμάκων την παραγωγή των οποίων εξάλλου πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο, γεωργοί και καλλιεργητές, επικαλούμενες τα στενά  περιθώρια κέρδους.
Η εναλλακτική ιατρική σήμερα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στηριζόμενη σε έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια και ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Η εναλλακτική Ιατρική εμπλέκεται σοβαρά, διότι το σύνολο των χρησιμοποιούμενων βοτάνων και φυτών πρέπει να διαχωριστεί σε φυτά-γιατροσόφια η χρήση των οποίων ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας και σε φυτά η χρήση των οποίων στηρίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις για την δραστικότητά τους  που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Σε αρκετές περιπτώσεις η ανταπόκριση στο βοτανικό φάρμακο είναι άμεσα αξιολογήσιμη ακόμη και από τον αδαή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν το σπερμοδιάγραμμα του υπογόνιμου άντρα βελτιώνεται άμεσα μετά την χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου, σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αξιολόγηση της ανταπόκρισης με το επιτυχές καταληκτικό σημείο που είναι η επίτευξη φυσιολογικής κύησης.
Το έργο της εναλλακτικής Ιατρικής είναι πιο σύνθετο διότι τα αποτελεσματικά βοτανικά φάρμακα πρέπει περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε ασφαλή και μη ασφαλή βότανα, να τιτλοδοτηθούν και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές  καθαρότητας που ισχύουν και για τα χημικά φάρμακα. Παρά την περί του αντιθέτου ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τα βότανα δεν στερούνται παρενεργειών. Ορισμένα φυτά μάλιστα μπορεί να έχουν θανατηφόρες παρενέργειες εφάμιλλες των χημικών σκευασμάτων. Αρκετές φορές κατά την τυποποίηση δεν εξασφαλίζεται η ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπευτικών δόσεων του τυποποιούμενου βοτάνου ή υπάρχει πρόσμιξη με βαρέα μέταλλα εντομοκτόνα και ουσίες που να το καθιστούν ακατάλληλο για ιατρική χρήση.
Η χρήση των βοτανικών φαρμάκων ενίσχυσης της γονιμότητας για να είναι εγγυημένη, ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία.
Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:
·        Τα βοτανικά φάρμακα έχουν ευεργετικές ολιστικές δράσεις. Επιδρούν θετικά και σε άλλα οργανικά συστήματα του σώματος.
·        Παράλληλα με τα βοτανικά φάρμακα πρέπει να ακολουθείτε ειδικά ολιστικά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα τόσο στο status υγείας του οργανισμού σας όσο και στο αποτελεσματικό για εσάς βοτανικό φάρμακο.
·        Για να αντλήσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το βοτανικό φάρμακο πρέπει να απέχετε από τοξικές ουσίες (π.χ. καπνό, κατάχρηση αλκοόλ).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε όλες τις συνδεόμενες ιστοσελίδες του ιατρείου 
 και 
 και

Το ηλεκτρονικό site του ιατρείου είναι http://iatreioamoschovaki.gr

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά

24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά:2106252770


E mail: amoschovaki@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.